fbpx
TOOLBOX

Tal med en
Miljøekspert

Carsten Bøg
Afdelingschef
Jan Stormer
Miljøkonsulent
Jette Clausen Poulsen
Miljøkonsulent
Signe Fribo
ESG-rådgiver
Jonas Vinther Pedersen
Miljøkonsulent
Sacha Erhardtsen
ESG-rådgiver

FAQ

Få fakta på bordet

Når det handler om tryksager og ansvarlighed, eksisterer der en række skrøner og flotte anprisninger, som kan overbevise, overtale og overdøve fakta. Så hvad er op og ned, sandt og falsk?

I den danske grafiske branche har vi tilsluttet os en række standarder, certificeringer og mærker. De er alle dokumenterede, og det er afgørende for, at du kan handle ansvarligt. 

Vil du være sikker på, at din tryksag er trykt med ansvar, finder du her svar på nogle af de hyppigste spørgsmål. Finder du ikke svar på dine spørgsmål, eller giver svarene anledning til nye spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte GRAKOMs miljøafdeling.

Kan jeg beregne, hvor meget min tryksag belaster klimaet?

Ja, med klimaværktøjet ClimateCalc kan du få beregnet din tryksags klimabelastning. ClimateCalc er internationalt set det mest anerkendte klimaberegningsværktøj for tryksager. Bruger du ClimateCalc, får du veldokumenteret data, der giver dig reel mulighed for at prioritere, handle og tage ansvar.

Er det sandt, at skoven dør, når vi får lavet tryksager?

Nej, det er en skrøne. Danske trykkerier benytter papir fra ansvarlige europæiske skovbrug. De europæiske skove vokser hvert år med et areal svarende til Fyn, fordi man planter flere træer, end man fælder. 39% af Europas areal er nu dækket af skov.

Hvilken mærkning skal jeg vælge, hvis jeg vil tage ansvar for miljøet?

Vælger du en dansk tryksag og stiller krav om, at den er Svanemærket, handler du med ansvar for miljøet. Svanemærket stiller nogle af de mest relevante og veldokumenterede miljøkrav til både trykkeri og tryksag. Det danske organ Miljømærkning Danmark udformer kriterier og certificering på Svanemærket.

Hvordan ved jeg, om papiret i en tryksag kommer fra et ansvarligt skovbrug?

Du skal kigge efter, om papiret er FSC- eller PEFC-certificeret. Det er de to mest seriøse certificeringer til at dokumentere hele vejen fra papiret og tilbage til skoven, hvor træet kommer fra. FSC- eller PEFC sikrer skovens biologiske mangfoldighed, produktivitet og økologiske processer. Samtidig er det din garanti for, at lokalbefolkningen har mulighed for at få gavn af skoven.

Er der farlige stoffer i danske tryksager?

Nej, danske Svanemærkede tryksager er ikke tilsat tungmetaller, de skader ikke miljøet med kemikalier og indeholder ingen farlige stoffer.

Er det rigtigt, at tryksager kan komposteres?

Ja, tryksager er bionedbrydelige og komposterbare. Men papir er naturens egen fornybar ressource, og du bør sortere brugt papir, så det bliver genanvendt. Nye undersøgelser viser, at papir kan genanvendes op til 25 gange.

Hvordan kan jeg være sikker på, at danske trykkerier har ordentlige arbejdsforhold?

Langt de fleste danske trykkerier er medlemmer af GRAKOM Arbejdsgivere, der har tegnet overenskomst med HK/Privat. Trykkerierne respekterer dermed den danske model, og tager gennem overenskomsten ansvar for ordentlige løn- og arbejdsvilkår samt for uddannelse af nuværende og kommende medarbejdere. Danske trykkerier lever samtidig op til de høje danske standarder, der gælder inden for arbejdsmiljø.

Hvorfor skal jeg vælge et dansk trykkeri?

At vælge et dansk trykkeri er din sikkerhed for kvalitet og ansvarlighed. Danske trykkerier har gennem flere århundrede arbejdet ud fra stolte og stærke traditioner. De respekterer den danske model, og du er sikker på, at danske trykkerier overholder de høje miljøstandarder, vi har i Danmark. Og så er du med til at understøtte danske produktionsarbejdspladser.