fbpx

Nej - brugt papir
er ikke affald

Nej – brugt papir er ikke affald

Der er gode grunde til, at vi i Danmark arbejder på at nedbringe vores affaldsmængder, fordi vi er blandt de lande, der genererer mest affald pr. indbygger. Men brugt papir er ikke en af synderne. For papir er ikke affald, men derimod en værdifuld råvare til produktion af nye produkter.

Brugt papir er ikke affald. Det ved vi heldigvis godt i Danmark, for vi smider ikke brugt papir ud som affald. Tværtimod er vi blandt de bedste i verden til at sende brugt papir til genanvendelse.

Det er derfor ikke spild af papir, når vi modtager og læser trykte aviser, kataloger, magasiner eller tilbudsaviser. Papiret går simpelthen ikke til spilde – det genanvendes.

Danmark er i øvrigt et af de mest digitaliserede lande i verden. Vi har vænnet os til digitale nyheder. Rudekuverterne er for længst afskaffet og erstattet af e-boks. Men sommetider foretrækker mange af os at læse en papiravis, en trykt bog eller sidde i sofaen med et rigtigt magasin i hænderne. Halvdelen af danske husstande har valgt ikke at sige nej til at modtage tilbudsaviser i postkassen. Og hele 86 pct. af danskere, der modtager tilbudsaviser i postkassen, læser dem. Derefter smider de dem til genanvendelse, og derfor er tryksager ikke spild af papir.

Da over 95 pct. af den danske befolkning kender ’nej tak ordningen’, kan man regne med, at de, der ikke ønsker tilbudsaviser, har fravalgt dem. Det er i hvert fald nemmere at tilmelde sig ‘nej tak ordningen’ end at tømme postkassen.

Den nyeste forskning peger på, at vi kan genanvende papir op til 25 gange. Herefter bliver det brændt og udnyttet til opvarmning. At vi genanvender papir, betyder derfor mere for klimaet end tidligere antaget.

Men der eksisterer en række skrøner om papir. Eksempelvis, at det er en trussel for regnskoven, miljøet og klimaet. Men det er ikke sandheden. Fakta er, at vi passer på både skoven, miljøet og klimaet, når vi producerer tryksager. Og så skal man huske på, at der også er klimaaftryk fra vores digitale liv.

”Papir er Danmarks mindste affaldsproblem. Brugt papir er nemlig ikke affald, men en vigtig råvare skabt af en miljøvenlig, vedvarende, fornybar og genanvendelig naturressource. Samtidig er papir et af de eneste områder, hvor vi er foran EU’s målsætninger om sortering.”

Fakta

Fakta om danske tryksager:

  1. Danske trykkerier bruger papir primært fra skandinaviske og europæiske skove. FSC- og PEFC-certificeringer sikrer, at papiret kommer fra skove, hvor der er gode forhold for biodiversitet, vandmiljø og skovarbejdere – og der bruges aldrig træ fra truede skove til danske tryksager
  2. Danske trykkerier har i årevis arbejdet på at reducere klimabelastningen ved at skabe energieffektive produktioner og minimere transporten
  3. Den nyeste forskning peger på, at man kan genanvende det endnu flere gange end hidtil antaget – nemlig op til 25 gange
  4. CO2 er bundet i papirets træfibre og bevares derfor i papiret så længe, vi genbruger det, og det er vi blandt de bedste til i verden
  5. De europæiske skove vokser hvert år, og 39 pct. af Europas samlede areal er dækket af skov. Europas skove vokser årligt med et areal, der svarer til Fyn

Den grafiske branche i Danmark tager ansvar for skoven, miljøet, klimaet og samfundet.
Se efter mærkerne:

Svanemærket. Det nordiske miljømærke stiller miljøkrav i verdensklasse

ClimateCalc. Den grafiske Klimaberegner dokumenterer og minimerer klimabelastningen


CSR-kodeks. Det grafiske CSR-kodeks følger FN Global Compacts 10 principper


Trykt i Danmark. 
Sikkerhed for dansk kvalitet og ansvarlighed i produktionen af tryksagen

FSC og PEFC. FSC- og PEFC-certificeringer er garant for papir fra ansvarlige skovbrug