fbpx
TOOLBOX

Tal med en
Miljøekspert

Carsten Bøg
Afdelingschef
Jan Stormer
Miljøkonsulent
Jette Clausen Poulsen
Miljøkonsulent
Signe Fribo
ESG-rådgiver
Jonas Vinther Pedersen
Miljøkonsulent
Sacha Erhardtsen
ESG-rådgiver

Perspektiv

Svane-mærkningen virker

To miljømærker, nemlig Svanen (nordisk) og Blomsten (EU), er kontrolleret af officielle instanser og stiller krav til produkters hele livscyklus. Derfor anser Forbrugerombudsmanden kun disse mærker som garanti for lav og veldokumenteret miljøbelastning for både processer og produkter.

Danske trykkerier har i årevis arbejdet med at miljøoptimere hele tryksagens livscyklus, og størstedelen af danske tryksager kommer fra trykkerier, som er miljømærket med Svanen og/eller EU-blomsten. Mange har også et ISO-certificeret miljøledelsessystem.

Trykkeriet WERKs Grafiske Hus er blevet Svanemærket i 2020. Bogtrykker Allan Werk fortæller:

»Internt i huset har vi altid arbejdet efter, at vi skulle kunne leve op til kriterierne i Svanemærket. Men vi har ikke haft de administrative ressourcer til at få papir på det. Vi er en lille virksomhed med 14 ansatte uden en akademisk medarbejder til at tage sig af det.«

Da GRAKOM gav os mulighed for, at vi for en overskuelig omkostning kunne blive certificeret til Svanemærket, sagde vi ja.

»Vi skulle ikke lave noget om i vores produktion, vi opfyldte allerede kravene. Og nu frygter vi ikke den administrative byrde fremadrettet.«

»Den anden vigtige grund til, at vi gik ind i det, er, at hvis man ikke har Svanemærket, kan man måske inden for kort tid få problemer med at levere til offentlige kunder og visse industrikunder. Det krav kan komme i morgen, næste måned eller næste år.«

Svanemærket

Svanemærket stiller miljøkrav i verdensklasse, og er et af de bedste mærker til at sikre bæredygtige tryksager og emballage.

Svanen stiller krav hele vejen gennem produktets livscyklus: Om råstoffer og trykfarver, om effektiv udnyttelse af energi og materialer i produktionen og om det færdige produkts kvalitet, levetid og mulighed for genanvendelse. Kravene bliver jævnligt skærpet for at sikre at trykkerierne hele tiden forbedrer deres miljøarbejde.

Danske svanemærkede tryksager er fx ikke tilsat tungmetaller, de skader ikke miljøet med kemikalier, og de indeholder ingen farlige stoffer. Alt dette skal dokumenteres af trykkeriet.